S-a deschis Muzeul Naţional ‘Constantin Brâncuşi’ de la Târgu Jiu, la 144 de ani de la naşterea sculptorului

Divertisment

Muzeul Naţional „Constantin Brâncuşi” s-a deschis miercuri, la Târgu Jiu, cu ocazia Zilei Naţionale Brâncuşi, la 144 de ani de la naşterea sculptorului.

Evenimentul a cuprins o reprezentaţie sand-art poveste Brâncuşi, semnată de artistul plastic Gabriel Rusu, care a desenat, cu ajutorul nisipului, câteva opere, dar şi chipul sculptorului.

De asemenea, a avut loc vernisajul expoziţiei de fotografie „Brâncuşi e al nostru”, care cuprinde fotografii care surprind atmosfera atelierului parizian al lui Constantin Brâncuşi, imagini din donaţia Centrului Pompidou către Muzeul Naţional de Artă al României, precum şi alte fotografii document ale sculptorului care surprind etape de la ridicarea Coloanei fără Sfârşit, imprimate după clişeele realizate de inginerul Ştefan Georgescu-Gorjan.

În cadrul vernisajului, profesorul Mircea Suchici, de la Opera Română din Craiova, a susţinut un micro-recital de violoncel solo.

„Noi îl considerăm a fi un eveniment istoric, este prima expoziţie care se organizează în această instituţie din momentul în care ea a fost declarată sediu al Muzeului Naţional ‘Constantin Brâncuşi’. Este o expoziţie temporară, este vorba despre câteva fotografii documentare din colecţia Centrului Pompidou, donate către Muzeul Naţional de Artă al României, şi alte 32 de fotografii document din arhiva inginerului Georgescu-Gorjan, fotografii donate Centrului Brâncuşi de la Târgu Jiu de către doamna Sorana Georgescu-Gorjan”, a declarat directorul interimar al Muzeului Naţional „Constantin Brâncuşi”, Denisa Şuţă.

Prezent la eveniment a fost şi secretarul de stat în Ministerul Culturii, Liviu Brătescu, care a vorbit despre importanţa lui Brâncuşi în cultura şi societatea românească.

„Ministerul Culturii este preocupat ca în acest an să pună în mişcare Muzeul Naţional ‘Constantin Brâncuşi’ şi asta pentru că realizăm cu toţii importanţa, locul şi contribuţia pe care o are Constantin Brâncuşi în cultura românească. Cred că ne-am obişnuit cu toţii să vorbim, în zbuciumul acesta al societăţii româneşti, de o lipsă a modelelor, mai ales pentru noua generaţie, ori noi credem, noi, PNL, noi, echipa de la Ministerul Culturii, credem că o personalitate precum Constantin Brâncuşi poate fi adus în atenţia publicului, a iubitorilor de artă, de cultură românească autentică pentru a putea oferi, nu doar noii generaţii, un adevărat model. (…) Evenimentul de astăzi pune în valoare o clădire monument istoric”, a spus Liviu Brătescu.

Muzeul funcţionează în Casa Gănescu, monument istoric de secol XIX, situat în centrul municipiului Târgu Jiu. Aici a locuit Constantin Brâncuşi în perioada 1937-1938. În această locaţie, Brâncuşi şi-a amenajat atelierul unde realiza schiţele şi se consulta cu inginerii, în privinţa realizării operelor. Mai mult decât atât, aleile din curtea Casei Gănescu au fost gândite şi trasate de Constantin Brâncuşi, aici existând şi în prezent obiecte aduse de marele artist, printre care pietre de diverse forme, pe care artistul le-a gândit ca fiind mese de grădină. Pe lângă aceste piese, în curtea Casei Gănescu se află o masă de piatră asemănătoare cu Masa Tăcerii, realizată de Constantin Brâncuşi, în perioada în care artistul lucra la realizarea ansamblului.

„Această clădire în care funcţionează, începând de astăzi, Muzeul Naţional ‘Constantin Brâncuşi’ are o amprentă Brâncuşi pentru că el a locuit aici pe perioada în care a lucrat la Ansamblul Monumental ”Calea Eroilor’, grădina clădirii poartă amprenta Brâncuşi, pentru că Brâncuşi a adus câţiva trovanţi şi a numit-o ‘Grădina cu vietăţi de piatră’, deci practic numai imobilul în sine reprezintă un loc cu încărcătură Brâncuşi pe care oamenii pot să vină să-l vadă. Muzeul a fost înfiinţat prin lege în 2015, vreo patru ani nu s-a întâmplat nimic, am avut ambiţia să îl deschidem de Ziua Naţională Brâncuşi în acest an, am reuşit acest lucru, au fost eforturi destul de mari. Pe viitor, gândim şi alte proiecte, piese pe care le putem lua cu împrumut de la alte muzee din ţară să le aducem la Târgu Jiu şi să le expunem aici”, a afirmat preşedintele PNL Gorj, deputatul Dan Vîlceanu.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat în 15 iulie 2015 decretul pentru promulgarea legii privind înfiinţarea Muzeului Naţional „Constantin Brâncuşi”. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.