Un număr de 288.295 de persoane cu drept de vot sunt aşteptate, duminică, la urne, dintre acestea 75.593 fiind în municipiul Târgu Jiu, a declarat prefectul judeţului Gorj, Virgil Drăguşin

Politic


Potrivit acestuia, din totalul alegătorilor, 150.367 sunt din mediul rural, iar 137.928 din cel urban.

În total, sunt 4.949 de candidaţi de la 19 formaţiuni politice. Sunt doi candidaţi independenţi la primării şi 13 independenţi la consilii locale.

Pentru primării candidează, în total, 304 persoane şi 4.354 candidează pentru posturile de consilieri locali.

La nivel judeţean au fost înfiinţate 334 de secţii de votare, 58 dintre acestea fiind în municipiul Târgu Jiu.

În total, au fost tipărite aproximativ 1,5 milioane de buletine de vot pentru ambele alegeri, existând cinci tipuri de buletine.

Nouă candidaţi au intrat în cursa pentru funcţia de primar al municipiului Târgu Jiu, printre aceştia numărându-se actualul edil-şef şi trei foşti prefecţi. Biroul Electoral de Circumscripţie Municipală Târgu Jiu a admis următoarele candidaturi:

* Marcel Romanescu (PSD), actualul primar al municipiului Târgu Jiu, candidează pentru un nou mandat, de profesie economist.

* Iulian Popescu, fost prefect de Gorj, candidează din partea PNL pentru fotoliul de primar, întreprinzător, de profesie inginer.

* Ion-Marian Ciofîcă, manager de vânzări, este candidat independent pentru funcţia de primar, dar şi pentru cea de consilier local.

* Ionelia Priescu este susţinută de AUR pentru fotoliul de edil-şef, fiind de profesie jurist, cu ocupaţia de producător local.

* Economistul Marian Ionuţ Cioplean candidează din partea Partidului Umanist Social Liberal, fiind administratorul unei societăţi.

* Actualul viceprimar Gabriel Coica este susţinut de Partidul SOS România în cursa pentru funcţia de primar al municipiului Târgu Jiu. El este de profesie inginer.

* Adrian Tudor-Drăghici, fost viceprimar, este candidatul Partidului Verde. De profesie jurist, el este asistent cercetător.

* În cursă a intrat şi Corneliu Răducan-Morega, de profesie arhitect, fost prefect de Gorj, susţinut de Alianţa Dreapta Unită USR-PMP.

* Candidatul propus de Alianţa Naţional Creştină este profesorul universitar Vasile Liviu Andrei, fost prefect al judeţului Gorj.

Partidele care nu au candidat pentru funcţia de primar al municipiului Târgu Jiu şi au depus listele doar pentru Consiliul Local sunt PRM şi PER.

Tot nouă candidaţi au intrat în cursa pentru preşedinţia Consiliului Judeţean (CJ) Gorj, printre aceştia numărându-se actualul şef al instituţiei, un senator şi un fost prefect.

Biroul Electoral Judeţean Gorj a admis următoarele candidaturi:

* Cosmin Popescu (PSD), actualul preşedinte al CJ Gorj, candidează pentru un nou mandat. El este de profesie jurist.

* Dumitru Miroiu, pensionar, de profesie tehnician electromecanic, candidează din partea Partidului Umanist Social Liberal (PUSL).

* Ion Iordache, senator, de profesie economist, este candidatul PNL pentru preşedinţia CJ Gorj.

* Adrian Zorlescu este candidatul Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR). Este de profesie inginer.

* Nicolae Daviţoiu, administrator, de profesie inginer, intră în cursa pentru fotoliul de preşedinte al CJ fiind susţinut de Alianţa Dreapta Unită USR-PMP.

* Alexandru Marius Motohanu, referent, de profesie tehnician, este candidatul propus de Partidul SOS România pentru funcţia de şef al judeţului.

* Partidul Verde îl are drept candidat pe juristul Marcel Petrică Iacobescu, consilier parlamentar şi fost prefect al judeţului Gorj.

* Candidatul propus de Alianţa Naţional Creştină pentru funcţia de preşedinte al CJ Gorj este Constantin Pănescu, manager turism.

* Din partea PRM candidează Raul Ştefăniţă Dumitru, profesor de sport cu ocupaţia de antreprenor.

Partidele care nu au candidat pentru funcţia de preşedinte al CJ Gorj şi au depus listele doar pentru consilieri judeţeni sunt Partidul Ecologist Român şi Uniunea Democrată Maghiară din România. 

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook , Instagram , YouTube , TikTok .